Kozijnen inmeten

Rolmaat kozijnen deurneMeet altijd eerst zelf via onderstaande handleiding de kozijn maten op dan kunnen we eerst een offerte maken om zo te kijken of je tevreden bent met de prijs! Wij komen altijd ( Als dat natuurlijk gewenst is) nameten! 

Wanneer we een kozijn inmeten, meten we de buitenwerkse maat van het kozijn op. Dit doe je door aan de buitenzijde van de gevel het kozijn horizontaal en verticaal in te meten. Het is belangrijk dat je heel secuur te werk gaat. Een goed ingemeten kozijn scheelt je een hoop werk tijdens het plaatsen. Bij het inmeten van kozijnen praten wij bij voorkeur over millimeters. Zo kun je het gemakkelijkste en nauwkeurig de gewenste maat beschrijven (1 meter = 100cm = 1000mm). En nogmaals wij komen na akkoord offerte altijd de kozijnen nameten om zo fouten te voorkomen!

Kozijn horizontaal meten

Raampje kozijnen deurneMeet het kozijn horizontaal gezien minimaal op drie verschillende punten. Bij een groot kozijn kan je gerust de maat op meer plekken opnemen. Beter teveel dan te weinig. Zorg er voor dat je je meetgereedschap goed horizontaal/waterpas houdt om een zo secuur mogelijke maat op te nemen. De kleinst gemeten maat wordt de maat die je gaat aanhouden voor het bepalen van de horizontale maat van je kozijn. Zodra je de kleinst gemeten maat weet, trek je hier 10mm (1cm) vanaf. Dit komt neer op 5mm (0,5cm) per kant. Deze speling heb je nodig om het kozijn te kunnen plaatsen en daarnaast heeft het kozijn de ruimte nodig om te kunnen werken. Bijna alle materialen zetten uit of krimpen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Speling rondom het kozijn kun je opvangen met compriband. Dit is een soort flexibele zwarte schuimband die zorgt voor een luchtdichte afdichting rondom het kozijn.

kozijn verticaal inmeten

Opmeten kozijnen deurneHet verticaal inmeten van een kozijn werkt in principe hetzelfde als het horizontaal inmeten. Meet minimaal op drie plekken, maar bij grote kozijnen mag je gerust op meerdere plakken meten. Zorg ervoor dat je het meetgereedschap goed recht naar onder houdt (te lood) voor een zo secuur mogelijk resultaat. Als er geen raamdorpel aanwezig is hou je detzelfde marge aan als bij het horizontaal inmeten. Namelijk 10mm (1cm) van de kleinste maat aftrekken.

Als er wel een raamdorpel aanwezig is, zul je daar je marge op aan moeten passen. Aangezien een raamdorpel schuin loopt, heeft het kozijn meer speling nodig dan je op het eerste gezicht zou denken. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat deze dorpel schuin omhoog loopt en ongezien dus meer ruimte in beslag neemt dan je misschien zou denken.

De veiligste manier is om het huidige/oude kozijn vanaf de muur tot en met de onderdorpel te meten en hier dan in totaal 5mm (0,5cm) af te trekken. Meet ook hier weer op minimaal drie verschillende plekken.

Een andere manier is om te meten vanaf de muur tot aan de raamdorpel. Je haalt vervolgens 20mm (2cm) van de kleinste maat af. Afhankelijk van de schuinte van de raamdorpel, zit aan deze methode een iets groter risico.

Glassoort bepalen

Gealan Kubus kozijnen deurneEnkel glas bestaat ui 1 laag glas en isoleert niet. Dubbel glas bestaat uit 2 lagen en heeft afhankelijk van de kwaliteit een matige tot redelijk goede isolatie. HR++ betekent dubbel glas met coating en daarnaast isolerend gas tussen de platen. Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor deze zeer goed isoleert. Wil je een optimale isolatie? Kies dan voor HR++ glas of triple glas, waarbij triple glas 35% beter isoleert dan HR++ glas.

Kozijnen met of zonder aanslag?

Meestal wordt er gekozen voor een kozijn met aanslag om de reden dat er een veel betere dichtheid te behalen is ivm water en winddichtheid, ook gaat het plaatsen stukken makkelijker omdat je met een stelkozijn kunt gaan werken. Wat is een aanslag nou eigenlijk? Alle profielen die we aanbieden zijn er in zowel met aanslag als zonder aanslag. Dit wil zeggen een extra lip rondom het kozijn profiel welke is voorzien van een rubber die je makkelijk tegen het stelkozijn aan kunt trekken en zo een perfecte afdichten te krijgen.

Hieronder voorbeelden van kozijnen met aanslag en hoe deze worden bevestigd :

Schermafbeelding-2022-06-30-om-10.46.36.png

Hieronder voorbeelden van kozijnen zonder aanslag en hoe deze worden bevestigd :

Schermafbeelding-2022-06-30-om-10.46.18.png

Een stelkozijn, wat is het en hoe plaats ik het?

Een stelkozijn is een raamwerk van hout of kunststof dat tijdens of na het metselen in de muuropening wordt geplaatst om hier later tijden het afbouwen de daadwerkelijke raamkozijnen tegenaan te kunnen plaatsen. Belangrijk is dat om beschadiging te voorkomen je de kozijnen pas op het laatste moment te gaan plaatsten om eventuele schade te voorkomen. TIP: plaats tussen het stelkozijn en de spouwmuur/spouwblad een stelkozijnband voor een perfecte luchtdichtheid. In Nederland wordt meestel een voor bouwen met een stelkozijn soms geld de binnenzijde van de buitenmuur als stelkozijn dan gekruik je een kozijn zonder aanslag

Professionele nameetservice

Stanley Fattmax kozijnen deurneMeet altijd eerst zelf viade bovenstaande inmeethulp de kozijnmaten op dan kunnen we eerst een offerte maken om zo te kijken of je tevreden bent met de prijs! Wij komen altijd nameten! Voordat we daadwerkelijk gaan bestellen komen we te allen tijde eerst je ramen nameten om hierin fouten te voorkomen en te zorgen dat de kozijnen altijd passen.